Ontdek de Achterhoek

De Achterhoek heeft voor iedereen iets te bieden! Wilt u meer over de Achterhoek weten en deze prachtige regio beter leren kennen?

Neem eens een kijkje op de onderstaande websites!

De Achterhoek
Ontdek Doetinchem
Ontdek Lochem
Ontdek Montferland
Ontdek Winterswijk

Als de commies met de smokkelaar… – Dinxperlo-Suderwick

Als een dorp wordt doorsneden door een landsgrens, is er door de eeuwen natuurlijk het nodige over en weer gesmokkeld.

De kunstenaar Jürgen Ebert uit Bocholt laat op humoristische manier zien, hoe dit smokkelen in Dinxperwick in zijn werk ging. Op het Dorpsplein in Suderwick staat, naast een gesloten slagboom, een bronzen smokkelaar. Hij loopt weg van de grens en kijkt nog even achterom, of de commies (de douanebeambte) hem in de gaten heeft. Aan zijn tevreden grijns zie je dat de smokkelaar denkt dat zijn missie geslaagd is. Maar in de zak die hij over zijn schouder draagt, zitten ook twee muizen. Eén ervan heeft in de gaten in wat voor benarde situatie de smokkelaar zich eigenlijk bevindt. De commies staat namelijk een eindje verderop (voor de Volksbank)met zijn verrekijker in de verte te turen.

Gelukkig heeft de commies zijn verrekijker verkeerd om voor zijn ogen en ziet hij de smokkelaar helemaal niet. Staat dit voor het toegeknepen oog dat commiezen vaak hadden voor de smokkelaars? We zullen het nooit weten. Net zo min dat we ooit zullen weten, of aan de Nederlandse kant een andere smokkelaar, die met levende have de grens passeerde ooit “gesnaaid” is.

Hoe het verhaal ook afloopt, het beeld in drie (eigenlijk vier, met de slagboom meegerekend) delen geeft een mooie indruk, hoe belangrijk het smokkelen door de eeuwen heen geweest moet zijn in het tweelingdorp Dinxperlo-Suderwick. Tot aan 1992, toen de Europese binnengrenzen open gingen en vrij verkeer van goederen toegestaan werd tussen o.a. Nederland en Duitsland en dus ook tussen Suderwick en Dinxperlo, werd er op de Heelweg/Hellweg, waar deze beeldengroep staat, veel gesmokkeld. En werden ook regelmatig smokkelaars door de Zoll- en douanebeambten gepakt. Schrijver dezes heeft dat in 1986, toen hij zelf in militaire dienst in Duitsland zat en belastingvrije goederen door Dinxperlo naar Nederland wilde smokkelen, aan den lijve ondervonden. Als ik heden ten dage daar de grens passeer, denk ik nog altijd: daar staat de commies me met zijn verrekijker weer op te wachten.

De beeldengroep werd in twee keer onthuld. In 1996 werden in Suderwick de smokkelaar met zak bij de slagboom en de commies onthuld. De smokkelaar met de haan aan de Nederlandse kant werd in 2002 onthuld door de destijds oudste inwoners van Dinxperlo en Suderwick, respectievelijk de heer J. Gerritsen (102) en mevrouw E. Vriese (96).