Ontdek de Achterhoek

De Achterhoek heeft voor iedereen iets te bieden! Wilt u meer over de Achterhoek weten en deze prachtige regio beter leren kennen?

Neem eens een kijkje op de onderstaande websites!

De Achterhoek
Ontdek Doetinchem
Ontdek Lochem
Ontdek Montferland
Ontdek Winterswijk

Antoniuskapel – Sinderen

Als we vanuit het dorp Sinderen via de Kapelweg richting Silvolde rijden, zien we halverwege aan de linkerkant, verscholen tussen de bomen een wit kerkje staan. De Antoniuskapel.

In 1150 werd door de Heren van Sinderen, de bewoners van kasteel Sinderen, een houten kapelletje gebouwd. De bewoners van de omliggende boerderijen en uiteraard van het kasteel zelf, gingen hier ter kerke. De kapel werd gewijd aan de Heilige Antonius Abt, beschermheer van de varkensziekten.

In 1660 werd de kapel door de bliksem getroffen en in de jaren daarna in steen herbouwd. Collectegelden van de kerken uit de buurt werden hiervoor gebruikt. In 1662 werd de kapel gewijd. De gevelsteen boven de ingang herinnert hier nog aan met de Latijnse tekst SVM RAEDIFICATVM 1662.

Door de eeuwen heen werd het kerkje voor meerdere doeleinden gebruikt. Tot 1853 als dorpsschool voor Sinderen. Zowel katholieken als protestanten vierden er hun diensten. In 1958 en 1986 werd de kapel grondig gerenoveerd. Op 30 juni 2012 werd het 350-jarig bestaan van de kapel gevierd. Sinds 2007 behoort de kapel tot de Protestantse Gemeente Varsseveld. Regelmatig worden er nog, vooral, huwelijksvieringen in het romantische kerkje gehouden. Een oud gebruik is het “overluiden” van overledenen. En “op Sinderen” wordt nog altijd de klok van de Antoniuskapel geluid, wanneer er een sterfgeval is.

Begraafplaats

Ten oosten van de kapel vindt u de oude adellijke begraafplaats. De begraafplaats was oorspronkelijk veel groter. Overledenen uit Sinderen, zowel protestant als katholiek werden er eeuwenlang begraven. In 1861 voor het laatst. Tegenwoordig vinden we er alleen nog de adellijke grafkelder van de laatste bewoners van het kasteel, dat in 1876 afgebroken werd. Duidelijk is de grafsteen van Bertha Ruebel zichtbaar. De destijds verwilderde begraafplaats werd in 2002-2003 gerestaureerd. In 2019 maakte de Ulftse steenhouwer Henk Welling een nieuwe steen voor het graf van Bertha Ruebel. Deze werd door de Stichting Werkgroep Huis Sinderen en de steenhouwer op 3 december geplaatst.

In juni, juli en augustus is de Antoniuskapel op woensdag- en zaterdagmiddag van 14:00 tot 17.00 vrij te bezichtigen. Vrijwillige gidsen geven u dan graag informatie over de kapel.

Locatie:
Antoniuskapel
Kapelweg 38
7065 BB Sinderen