Ontdek de Achterhoek

De Achterhoek heeft voor iedereen iets te bieden! Wilt u meer over de Achterhoek weten en deze prachtige regio beter leren kennen?

Neem eens een kijkje op de onderstaande websites!

De Achterhoek
Ontdek Doetinchem
Ontdek Lochem
Ontdek Montferland
Ontdek Winterswijk

Gerritsens Molen – Silvolde

Gerritsens Molen

Op de Molenberg in Silvolde staat Gerritsens Molen. Een zogenoemde beltmolen. Een beltmolen wordt zo genoemd omdat deze op een belt (bult) staat. Het dorp Silvolde ligt van zichzelf al op zeven rivierduinen.

Op de hoogste van die zeven rivierduinen bouwden in 1856 Bernardus Bongers “van de Belterman” en Wilhelmus Borggreven “uit de Lichtenberg” deze molen. Naar één van deze eigenaars werd de molen de eerste jaren van zijn bestaan vernoemd: de Beltermansmolen.

In 1887 kwam de molen in handen van de familie Gerritsen en vanaf dat moment ging de molen door het leven als de Gerritsens Molen. (Gerritsens Mölle). Vier generaties Gerritsen maalden op deze molen, tot in 1940 de molen in handen kwam van de molenaar B. Coops uit Halle, die in de regio meerdere molens en maalderijen exploiteerde. De molen en het aanliggende pakhuis bleven in handen van Coops tot 1950. De laatste jaren gebruikte Coops alleen het pakhuis nog. Malen van graan gebeurde in die jaren in de maalderij aan de Doetinchemseweg in Westendorp.

In 1950 kocht de familie Gerritsen, met behulp van meerdere geldgevers, de molen terug en liet deze in 1967 de oude luister restaureren.

In 1972 verkocht de familie Gerritsen de molen en het pakhuis aan de toenmalige gemeente Wisch. Het pakhuis werd verbouw tot het cultureel centrum van Silvolde. In de gloriejaren traden meerdere regionale, maar ook landelijk bekende bands in het pakhuis op, dat inmiddels omgedoopt was in “’t Pakhuus”. In 1999 liet de gemeente de molen nogmaals restaureren naar de huidige staat.

In 2005 werden de molen en ’t Pakhuus eigendom van de nieuwe gemeente Oude IJsselstreek. Enige jaren later verkocht de gemeente ’t Pakhuus aan de plaatselijke muziekverenigingen Radboud en Excelsior. Met behulp van veel sponsoren en vrijwilligers lieten zij het verouderde gebouw opknappen tot een modern verenigingsgebouw, waar naast de repetities van beide verenigingen, ook in verschillende ruimtes vergaderd kan worden.

De molen is taalvaardig en maalt nog regelmatig op vrijwillige basis graan. Als de molen draait en de blauwe vlag hangt uit, is deze ook te bezichtigen. Verder is bezichtiging mogelijk op afspraak bij de vrijwillige molenaar.

Locatie:

Gerritsens Molen
Molenberg 4
7064 GK Silvolde
Tel. 0543 474 262