Ontdek de Achterhoek

De Achterhoek heeft voor iedereen iets te bieden! Wilt u meer over de Achterhoek weten en deze prachtige regio beter leren kennen?

Neem eens een kijkje op de onderstaande websites!

De Achterhoek
Ontdek Doetinchem
Ontdek Lochem
Ontdek Montferland
Ontdek Winterswijk

Havezate de Wesenthorst – Ulft

De Wesenthorst in 1720. Alleen het hoge poortgebouw is overgebleven. Bron: Wikipedia CC BY-SA 3.0.

Midden in een moderne woonwijk tussen Ulft en Gendringen staat het restant van het voormalige kasteel de Wesenthorst.

Al in de 12e eeuw moet hier een gelijknamig huis hebben gestaan. Geschriften uit 1145 spreken van “Wisenhorst”. De oudste officiële bronnen van het kasteel stammen uit 1350, als Adam van den Bergh zijn macht in Gendringen wil vergroten. De eigenaren Egbert en Beatrix van Wesenthorst verklaren dan dat de Heer van den Bergh voor het erfrecht van het goed heeft betaald. Tot het einde van de 18e eeuw blijft de Wesenthorst een leen van het Huis Bergh.

Wichard van Medevorden verwierf het huis in 1422 en verkocht het in 1448 weer aan Reinout van Aeswijn. Daarna blijft het ruim twee eeuwen in het bezit van de familie van Aeswijn, tot in 1647 Anthonie van Aeswijn vlakbij zijn kasteel Sterkenburg bij Driebergen wordt vermoord. Zijn dochter Antonetta, die getrouwd was met Gijsbert van Mathenesse erft de Wesenthorst, maar zij sterft op jonge leeftijd. Na haar overlijden barst een hevige strijd los om haar erfenis. In 1670 komt het kasteel in bezit van Willem van Mathenesse. Maar de strijd bleef doorgaan tot in 1738 Maximiliaan Jacob van Renesse de strijd wint en het kasteel alleen bezit.

Door vererving kwam de Wesenthorst in 1783 in het bezit van het geslacht Van Reede tot den Parckeler. Dit was van korte duur, want begin 19e eeuw behoort het toe aan mevrouw E. de Haas. Na haar overlijden laten de erfgenamen het veilen en de Gendringse winkelier Jan Hendrik te Grotenhuis wordt de eigenaar. Van het oude kasteel staat dan alleen het voormalige poorthuis nog. Het eens zo trotse kasteel was een eenvoudige boerderij geworden. Door huwelijk komt het huis in bezit van de familie Stokman, die het op haar beurt in 1979 verkoopt aan Hendrikus Gerhardus Varwijk, om het te beschermen tegen sloop door de toenmalige gemeente Gendringen. Varwijk heeft het huis grondig laten renoveren. De oude stallen achter het hoofdgebouw, het voormalige poortgebouw, werden gesloopt en er kwam een L-vormige laagbouw in de stijl van het hoofdgebouw voor in de plaats.

De heer Varwijk is eigenaar gebleven tot augustus 2020. Op die datum verkocht hij de havezate. Wie de nieuwe eigenaar is, is niet bekend.

Door de particuliere bewoning is de Wesenthorst niet te bezichtigen. De havezate is van de weg uit wel goed te zien.

Locatie:

Havezate de Wesenthorst
Wesenthorstlaan 1 en 1a
7071 CG Ulft