Ontdek de Achterhoek

De Achterhoek heeft voor iedereen iets te bieden! Wilt u meer over de Achterhoek weten en deze prachtige regio beter leren kennen?

Neem eens een kijkje op de onderstaande websites!

De Achterhoek
Ontdek Doetinchem
Ontdek Lochem
Ontdek Montferland
Ontdek Winterswijk

Keurhorsterkerk – Sinderen

Wanneer we over de Sinderenseweg van Varsseveld naar Sinderen rijden, zien we ongeveer halverwege aan de rechterkant, middenin het land, een rood, bakstenen kerkje staan: de Keurhorsterkerk. In 1834 vond binnen de Hervormde Kerk de zg. Afscheiding plaats. De Gereformeerde Kerk scheidde zich van de Hervormden af. Ook in Varsseveld en omgeving.

Er was dus een kerkgebouw nodig. Het liefst hadden de gelovigen deze kerk binnen het dorp Varsseveld gehad, maar daar was veel weerstand tegen. De meeste Varssevelders bleven Hervormd. Ook in de omliggende kernen was er weinig animo om een Gereformeerde kerk te bouwen. Uiteindelijk werd gekozen voor een stuk grond in de Keurhorst, een ontgonnen heidegebied tussen Varsseveld en Sinderen. In 1842 werd de grond aangekocht en de eerste gereformeerde kerk in de regio werd gebouwd.

In 1884 werd besloten om een grotere kerk te bouwen. Onder de gemeenteleden werd daar geld voor ingezameld. Door de grote trek naar o.a. Amerika vanuit de Achterhoek, waren ook veel gemeenteleden geëmigreerd. Maar ook vanuit Amerika werd veel geld ingezameld. In 1887 werd de nieuwe, huidige, kerk in gebruik genomen. Het gebied dat deze kerk bediende, strekte zich uit van Dinxperlo tot Halle. Toen de gereformeerde uit de omgeving van Dinxperlo en Halle besloten om een eigen kerkgebouw te bouwen, kromp de Gereformeerde Gemeente Varsseveld uiteraard.

In 2006 werd de kerk grondig gerestaureerd en het hele interieur gemoderniseerd. In 2007 gingen in Varsseveld de Hervormde en Gereformeerde Kerk samen verder als Protestantse Gemeente Varsseveld. Het kerkgebouw is nu een multifunctioneel gebouw, waar naast kerkdiensten ook concerten, exposities enz. gehouden worden.

Het kerkgebouw is alleen op telefonische afspraak met de familie Klein Wolterink (0315-617460) te bezichtigen.

Locatie:

Keurhorsterkerk Sinderen
Sinderenseweg 61
7065 BE Sinderen