Ontdek de Achterhoek

De Achterhoek heeft voor iedereen iets te bieden! Wilt u meer over de Achterhoek weten en deze prachtige regio beter leren kennen?

Neem eens een kijkje op de onderstaande websites!

De Achterhoek
Ontdek Doetinchem
Ontdek Lochem
Ontdek Montferland
Ontdek Winterswijk

Oude Georgiuskerk – Terborg

Oude Georgiuskerk vanaf de noordzijde gezien

De Oude Georgiuskerk, ook wel Joris en Barbarakerk genoemd, is de oudste kerk van de enige stad in de gemeente Oude IJsselstreek, Terborg. De kerk werd vernoemd naar Sint Joris, de beschermheilige van de stad.

De kerk staat noordoostelijk van het kasteel Huis Wisch, de voormalige residentie van de Heren van Wisch. Het werd gebouwd langs de belangrijke handelsweg van Anholt naar Doetinchem en Doesburg, net buiten de toenmalige stadspoort, de IJssel- of Molenpoort.

De Oude Georgiuskerk aan de zuidoostzijde

Op deze plek stond rond 1370 al een eevoudige kapel die bij het Kasteel Wisch hoorde In 1372 liet Hendrik van Wisch er een altaar ter ere van Maria en de heilige Joris oprichten. Tot 1382 viel Terborg onder de parochie Etten, daarna werd het een zelfstandige parochie. Tijdens de Reformatie werd de kerk hervormd en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. De katholieken bouwden in de 19e eeuw een eigen kerk een paarhonderd meter oostwaarts aan de Hoofdstraat.

Het oudste deel van de kerk, het koor, van de kerk stamt uit 1517 en werd in de gotische stijl gebouwd. Het koor met hoge spitsboogvensters werd in de 19e eeuw wit gepleisterd.

Het eenbeukige neogotische schip stamt uit 1844 en verving het oude schip uit de eerste helft van de 15e eeuw. Het is opgetrokken uit rode bakstenen met zandstenen accentueringen. De gevels van het schip zijn uitgevoerd met steunberen en ramen met rondbogen.

De toren met drie geledingen heeft twee zandstenen toegangspoorten met rondbogen aan de noord- en zuidzijde, De spaarvelden in de muren van de toren hebben ook rondbogen. De toren wordt afgedekt met een zogenoemde torenhelm, met daar bovenop een lantaarn met koepel. De toren verving een eerdere toren die in 1723 afbrandde. De toren werd ontworpen door Gerrit Ravenschot.

Locatie:

Oude Georgiuskerk
Hoofdstraat 91
7061 CJ Terborg