
Oude St. Mauritiuskerk – Silvolde

Het dorp Silvolde ligt aan de Oude IJssel, een streek met veel ijzererts (oer) in de bodem. Van deze oerstenen is rond 1100 het Hof Silvolde gebouwd. Waarschijnlijk werd dit Hof rond 1240 verbouwd tot kerk en gewijd aan de Heilige Mauritius.
In het oudste deel van het schip van de kerk zijn deze oerstenen nog duidelijk te zien. De toren van de kerk dateert van 1425 en werd ongeveer twee meter van het schip gebouwd, waarna het tussenliggende deel bij de kerk werd getrokken. Tegelijk met de toren werd ook het gotische koor, dat hoger is dan het schip, gebouwd.
Tijdens de reformatie viel de kerk, zoals zovele andere in de Nederlanden, in handen van de Hervormden. En dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. De overwegend katholieke bevolking van Silvolde bleef echter katholiek en ging ter kerke in schuurkerken. Toen in Nederland de bisdommen weer werden opgericht, tijdens het “herstel van de kerkelijke Hiërarchie”, kreeg Silvolde weer een katholieke kerk, die ook aan de Heilige Mauritius werd gewijd.
De toren had oorspronkelijk een zogenaamde ingesnoerde naaldspits, waarvan de bovenkant in de 18e eeuw is vervangen door een lantaarn met een dak in de vorm van een Toscaanse koepel.

Tussen 1949 en 1976 vonden belangrijke restauraties plaats. Het pleisterwerk dat zowel de kerk als de toren bedekte, werd tijdens één van deze restauraties zorgvuldig verwijderd, waardoor het originele muurwerk met de eerder genoemde middeleeuwse oerstenen, weer zichtbaar werd. In 2020 wordt de toren gerestaureerd. Het voegwerk, de houten balken van de vloeren, het uurwerk en de windhaan worden hierbij aangepakt. Naar verwachting zal deze restauratie eind 2020 gereed zijn.
Locatie:
Oude St. Mauritiuskerk
Kerkenstraat 6
7064 BH Silvolde.