
St. Georgiuskerk – Terborg

In de gezellige Hoofdstraat, in vroeger dagen de enige straat van de stad Terborg, staat de St. Georgiuskerk.
Toen begin 19e eeuw de kerkelijke hiërarchie weer werd hersteld en katholieken dus weer eigen kerken mochten hebben, werd in 1842 op de plek van de huidige kerk een zg. waterstaatskerk gebouwd en gewijd aan Sint Joris, of Georgius, de beschermheilige van de stad. De benaming waterstaatskerk heeft niets met de bouwstijl van doen, maar betekent dat de kerken destijds met financiële hulp van het Ministerie van Waterstaat werden gebouwd. Wel zag het ministerie toe op het ontwerp en moest goedkeuring geven aan de uiteindelijke bouw.
Toen de Terborgse pastoor Herfkens in 1877 vijfentwintig jaar verbonden was aan de Terborgse parochie schonken de parochianen de bouw van de toren. De toren heeft vier geledingen en wordt bekroond met een zg. ingesnoerde naaldspits en werd ontworpen door de beroemde kerkenbouwer Alfred Tepe uit Amsterdam, die ook de St. Martinuskerk in Gendringen ontwierp.
In 1913-14 werd het oude schip afgebroken en vervangen door het huidige driebeukige neogotische schip, waarvoor de Purmerendse kerkenbouwer Jan Stuyt het ontwerp leverde. Stuyt ontwierp ruim 50 kerken tussen 1899 en 1932.
Bijna 100 jaar later werd de kerk in 2013 onttrokken aan de eredienst. Na een aantal jaren van leegstand, kocht in 2018 een ondernemer uit de gemeente, die zelf geboren is in Terborg, het kerkgebouw en maakte er een evenementencentrum van. Aan de achterzijde, bij het voormalige priesterkoor, werd een groot terras aangelegd, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de kasteeltuin van het Kasteel Wisch. In het centrum worden nu diverse exposities en concerten georganiseerd. Het terras en de horeca worden samen met de Terborgse horeca geëxploiteerd. In de kerk worden ook nog zg. lekendiensten gehouden en overledenen kunnen er nog altijd worden opgebaard.
Locatie:
St. Georgiuskerk
Hoofdstraat 73
7061 CH Terborg