Ontdek de Achterhoek

De Achterhoek heeft voor iedereen iets te bieden! Wilt u meer over de Achterhoek weten en deze prachtige regio beter leren kennen?

Neem eens een kijkje op de onderstaande websites!

De Achterhoek
Ontdek Doetinchem
Ontdek Lochem
Ontdek Montferland
Ontdek Winterswijk

St. Martinuskerk Megchelen

Midden in het dorp Megchelen staat de Sint Martinuskerk. Een neogotische driebeukige kruiskerk, opgetrokken in rode baksteen.

De kerk werd naar een ontwerp van de architect Johannes Sluijmer, die ook de St. Mauritiuskerk in Silvolde tekende, in 1935-’35 gebouwd en werd gewijd aan de Heilige Martinus van Tours, ook wel bekend als Sint Maarten. De kerk verving een waterstaatskerk uit 1855.

De kerk, een neogotische driebeukige kruiskerk, werd in 2018 aan de katholieke eredienst onttrokken, tot teleurstelling van veel inwoners van Megchelen. Een aantal van hen richtte de Stichting Vrienden van de Martinuskerk op, toen dit bericht bekend werd. Door een donatie van 1 euro per week, kon men de stichting steunen. Dit leverde uiteindelijk het bedrag op, waarmee het kerkgebouw van het bisdom overgenomen kon worden. Op 29 juni 2018 vond de overdracht plaats. Sindsdien worden in de kerk zg. lekenvieringen gehouden; kerkelijke vieringen, zonder sacramenten en zonder priester, zoals uitvaartdiensten, kermis- en carnavalsvieringen en de jaarlijkse vieringen rondom kerst en pasen.

Locatie:

Sint Martinuskerk
Pastoor Mölderstraat 2
7078 BB Megchelen