Ontdek de Achterhoek

De Achterhoek heeft voor iedereen iets te bieden! Wilt u meer over de Achterhoek weten en deze prachtige regio beter leren kennen?

Neem eens een kijkje op de onderstaande websites!

De Achterhoek
Ontdek Doetinchem
Ontdek Lochem
Ontdek Montferland
Ontdek Winterswijk

Stuw de Stakenborg – Voorst

Aan de Stakenborgweg, bij havezate de Stakenborg, ligt de gelijknamige stuw in de Aa-strang. De Aa-strang wordt bij Velen in Duitsland gevormd door het samenstromen van de beken Thesingbach, Weißer Vennbach en Schwarzer Bach.

het verschil tussen meanderende en gekanaliseerde Aa-strang

In Duitsland heeft de rivier de naam Bocholter Aa. Bij Voorst stroomt de rivier ons land binnen. In het begin van de vorige eeuw was het gebied rondom de toen nog meanderende rivier erg moerassig. Bij hoog water in de Rijn stroomden ook de Aa-strang en de nabijgelegen Oude IJssel over, omdat deze destijds in Duitsland nog in verbinding stonden met de Rijn.

In het begin van de vorige eeuw werden in Nederland veel heide- en moerasgebieden ontgonnen, om geschikt te maken voor de landbouw. Zo ook de vruchtbare grond rondom Oude IJssel en Aa-strang. Om het water beter en sneller te kunnen afvoeren, werd de Aa-strang gekanaliseerd vanaf de Grens tot de Oude IJssel. Het verschil is goed te zien in de animatie rechts. Maar water sneller afvoeren, betekent in droge tijden tevens dat een rivier droog kan komen te staan. Daarom werd ter hoogte van de Stakenborg een stuw in de Aa-strang gebouwd.

vispassage en nat natuurgebied: bron: Google Earth
een deel van de vispassage

De stuw is een zogenaamde balansstuw. Met de zware contragewichten boven de stuw kon de hoeveelheid water, die doorgelaten werd, geregeld worden. Op deze manier is stuw de Stakenborg meer dan een eeuw bediend. Een balansstuw is uniek in het Nederlandse waterbeheer. Om deze reden is stuw de Stakenborg uitgeroepen tot cultuurhistorisch watererfgoed. De stuw is begin deze eeuw gerenoveerd en gemoderniseerd. Deze renovatie is in 2014 afgerond. Na deze renovatie kan de stuw op afstand bediend worden. Niet meer volgens het balansprincipe, maar de contragewichten zijn bewaard gebleven, opdat het aanzicht nog altijd herinnert aan de oude balansstuw. Tijdens de renovatie is ter hoogte van de stuw ook een vispassage van ongeveer 300 meter lengte en een zogenoemd nat natuurgebied van ongeveer 4 hectare aangelegd. In 2014 werd het project, in beheer van het Waterschap Rijn & IJssel en gemeente Oude IJsselstreek afgerond. Vissen kunnen sinds die tijd het Duitse achterland van de rivier weer bereiken.

De stuw is niet per auto te bereiken. Je moet daarvoor langs de Stakenborgweg parkeren. Maar veel mooier is een fietstocht.Langs Oude IJssel en Aa-strang liggen prachtige toeristische fietspaden vanaf Doesburg, via Doetinchem en Ulft. Deze fietspaden zijn aangelegd door het Waterschap. Je kunt ook je auto bij Restaurant van Hal en Golfclub Het Lohr parkeren en van daaruit een prachtige wandeling door de Voorstse velden maken. Weer terug kun je dan heerlijk golfen op de 18 holes golfbaan, ontspannen in de horeca of het terras of je tegoed doen aan de wijd en zijd bekend staande haantjes of andere gerechten van Restaurant van Hal. Veel plezier in Voorst!

Locatie:

Stuw de Stakenborg

Stakenborgweg 3
7083 AL Voorst (Oude IJsselstreek)