Ontdek de Achterhoek

De Achterhoek heeft voor iedereen iets te bieden! Wilt u meer over de Achterhoek weten en deze prachtige regio beter leren kennen?

Neem eens een kijkje op de onderstaande websites!

De Achterhoek
Ontdek Doetinchem
Ontdek Lochem
Ontdek Montferland
Ontdek Winterswijk

Voormalig PTT-kantoor – Terborg

Aan het Sint Jorisplein in Terborg staat het voormalige districtskantoor van de PTT.

In 1939 ontwierp rijksbouwmeester Van Bremen in opdracht van het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (PTT) een nieuw districtskantoor voor Terborg. Het oude postkantoor (waar nu uitzendbureau Jaws gevestigd is), schuin tegenover het nieuw te bouwen kantoor was te klein geworden.

Het werk werd aanbesteed en gegund aan aannemer Bernard Elschot uit Bredevoort voor f 59.580,=. Deze startte in 1940 met de bouw. Door schaarste aan materialen en personeel duurde de bouw tot 1942.

Oorspronkelijk was het gebouw wit gepleisterd. Bij een recente renovatie werd deze pleisterlaag verwijderd en kwam het originele metselwerk in Engels verband weer tevoorschijn.

Terborg had een groter postkantoor dan omliggende plaatsen, omdat het districtskantoor was. Het verdelen van de post over de omliggende postkantoren gebeurde in dit kantoor. Ook was in dit kantoor de telefooncentrale van de netnummers, beginnend met 0835 (08350 t/m 08359, tegenwoordig 0315) gevestigd. Deze centrale werd later verhuisd naar de Silvoldseweg, waar het nog altijd gevestigd is.

Bij de grote reorganisatie en privatisering van de PTT in 1989 werden geleidelijk de postkantoren in Nederland gesloten.

Na jaren van leegstand zijn het monumentale gebouw twee bedrijven gevestigd: Café 1 met de jas aan en Lunchroom Met Liefde