Ontdek de Achterhoek

De Achterhoek heeft voor iedereen iets te bieden! Wilt u meer over de Achterhoek weten en deze prachtige regio beter leren kennen?

Neem eens een kijkje op de onderstaande websites!

De Achterhoek
Ontdek Doetinchem
Ontdek Lochem
Ontdek Montferland
Ontdek Winterswijk

Engbergen

De Oude IJssel bij Engbergen, vlak voor het samenstromen met de AA-Strang

Ten noordoosten van Gendringen, aan de weg van Gendringen naar Sinderen ligt het natuurgebied Engbergen. Oude rivierduinen en de rivieren Oude IJssel en AA-Strang bepalen het landschap.

De Oude IJssel was in een zeer ver verleden de hoofdstroom van de Rijn en later eeuwenlang een directe zijstroom ervan. In de laatste ijstijd werden langs de rivier zg. rivierduinen gevormd. Door het schuiven van het landijs werden enorme hoeveelheden zand verschoven. De heuvel in Engbergen, waarop de theeschenkerij en het openluchttheater zijn gelegen, is zo’n rivierduin.

Komend vanaf Gendringen over de Engbergseweg, richting Sinderen, rijden we eerst over de brug over de Oude IJssel. Hier nog een smal riviertje, dat richting Ulft slingert. Net voor Ulft stroomt de bredere AA-Strang in de rivier. Het gebied tussen Oude IJssel en AA-Strang is Engbergen. Als we een stukje doorrijden, het bos in, richting Sinderen ligt aan de rechterkant een parkeerplaats. Bovenop de heuvel ligt Restaurant Engbergen. Al in het begin van de vorige eeuw een begrip in de regio. In vroeger dagen een houten theeschenkerij met speeltuin. De speeltuin is er nog altijd, de oude houten theeschenkerij werd in de jaren ’90 vervangen door een modern restaurant in de oude stijl, met alle faciliteiten, maar nog steeds passend in het landschap. Terwijl de kinderen van de grote glijbaan gaan, kunnen de ouders heerlijk op het schaduwrijke terras ontspannen. De middag kan afgesloten worden met een heerlijk etentje.

Achter het restaurant is het Blote Voetenpad, een wandelpad van 1,5 kilometer met diverse ondergronden. Zand wordt afgewisseld met grind, mos, bladeren, modder, houtsnippers enz. Heerlijk om er, liefst met blote voeten eens een wandeling te maken.

Aan de westkant van het beboste rivierduin ligt de Bosweg, waaraan de bijenstal van Imkersvereniging de Grensstreek ligt. Rondom de bijenstal is een veld met diverse veldbloemen ingezaaid.

Als we de Bosweg vervolgen kruisen we de Engbergseweg Wanneer we linksaf slaan, lopen we richting de Oude IJssel. Links van ons zien we de oude uiterwaarden van de rivier. Het Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Oude IJsselstreek hebben dit gebied in het begin van deze eeuw teruggegeven aan de natuur en we zien het oorspronkelijke rivierlandschap er weer terugkeren. In tijden van hoog water is dit een overloopgebied. Bij de brug over de Oude IJssel kunnen we rechtsaf over het verharde fiets- en voetpad, richting uitkijktoren bij Ulft, waar we een prachtig uitzicht over dit unieke natuurgebied krijgen.

Locatie:

Natuurgebied Engbergen
Parkeerplaats: Bosweg 3
7083 AB Voorst (Oude IJsselstreek)