Ontdek de Achterhoek

De Achterhoek heeft voor iedereen iets te bieden! Wilt u meer over de Achterhoek weten en deze prachtige regio beter leren kennen?

Neem eens een kijkje op de onderstaande websites!

De Achterhoek
Ontdek Doetinchem
Ontdek Lochem
Ontdek Montferland
Ontdek Winterswijk

Landgoed Tandem – Westendorp

Tussen Varsseveld en Westendorp, doorsneden door de Doetinchemseweg, ligt een uniek bos, landgoed Tandem.

Oorspronkelijk hoorde de gronden en bossen van dit landgoed bij Huis Bergh in ‘s-Heerenberg. Vanaf 1872 kocht de gepensioneerde Utrechtse advocaat en procureur mr. D.J.H. van Eeden het huis en landgoed in gedeelten aan en noemde het Tandem (spreek uit Tan-dem, dus met een a-klank), wat Latijn is voor “eindelijk”.

Het bos kenmerkt zich door de zg. rabattenstructuur. Het gebied was oorspronkelijk een zeer vochtig hoogveengebied en aanplant van bomen was alleen mogelijk op hogere delen. Rabatten zijn langwerpige ophogingen, waartussen greppels zijn gegraven voor de afwatering.

Na het overlijden van de laatste bewoonster van Huis Tandem, verkochten de erfgenamen Huis en landgoed aan de toenmalige gemeente Wisch. In 2016 verkocht de huidige gemeente Oude IJsselstreek het bos aan Geldersch Landschap & Kasteelen, die het bos nu in beheer heeft.

Er is in het bos geen sprake van één grote monocultuur, maar ook niet van een gemengd bos. Het bos in verdeeld in kleinere opstanden met elk één soort boom.

Er komen diverse diersoorten voor in Tandem. Belangrijk daarvan zijn bunzing, laatvlieger (vleermuissoort), rosse vleermuis als zoogdieren en vogelsoorten als zwarte specht en de wespendief. In het poeltje nabij de jachthut in het noordoostelijk deel leven diverse amfibiesoorten.

Karakteristiek voor het bos zijn de beukenlanen, zoals de oprijlaan naar het Huis Tandem. In de beuken aan de oprijlaan zijn door Canadese militairen tijdens de bevrijding van de Achterhoek inscripties aangebracht.

Volgens Geldersch Landschap & Kasteelen heeft het bos “boshistorische waarde, want het bosbeheer lijkt niet aan de bosbouwmodes van de afgelopen decennia te hebben meegedaan. Tandem heeft een typisch landgoedkarakter, onder andere door de mooie beukenlanen en de afwisselende bosopstanden.”

Het bos is tussen zonsopgang en zonsondergang vrij toegankelijk en er zijn een aantal wandelroutes in uitgezet. Honden zijn in het gebied toegestaan, mits aangelijnd. Na een wandeling kunt u heerlijk genieten van een pannenkoek in ’t Pannekoekhuis of lunch of diner in het Kulturhus De Vos in Westendorp

Het koloniale huis Tandem is gebouwd in de 19e eeuw en is privébezit.