Ontdek de Achterhoek

De Achterhoek heeft voor iedereen iets te bieden! Wilt u meer over de Achterhoek weten en deze prachtige regio beter leren kennen?

Neem eens een kijkje op de onderstaande websites!

De Achterhoek
Ontdek Doetinchem
Ontdek Lochem
Ontdek Montferland
Ontdek Winterswijk

Wijngoed Montferland – Wals (Gendringen)

In de heuvels van het Montferland bij ‘s-Heerenberg en op het boerenland in de buurtschap Wals bij Gendringen bevinden zich de wijngaarden van Wijngoed Montferland van Leon en Magda Masselink.

In 2004 deden Leon en Magda hun varkenshouderij van de hand en legden zich volledig toe op de wijnbouw. Door het veranderende klimaat en nieuwe druivenrassen is het ook in Nederland mogelijk om goede wijnen te verbouwen. En dat de wijnen van Wijngoed Montferland goede wijnen zijn, bewijzen meerdere internationale prijzen die inmiddels gewonnen zijn.

Op het wijngoed worden verschillende wijnen geproduceerd. Wit, rood en rosé, een zelfs een Methode Champenoise en IJswijn behoren tot het assortiment. De druivenrassen Cabernet Blanc, Regent Cabernet Cortis, Johanitter, Johanitter Solaris, Souvignier Gris, Merzling Solaris, Regent Rondo en Regent zorgen voor kwalitatief hoogstaande wijnen. In de maanden september en oktober heerst er hoogspanning op het anders zo rustige wijngoed. Vele vrijwilligers zorgen dan voor de pluk. Met de hand! Want de beste wijn wordt met de hand geplukt. Na de pluk worden dezelfde dag nog de druiven geperst. Niet met de blote voeten, zoals dat vroeger ging. Dat gaf natuurlijk een prachtig ambachtelijk beeld, maar uit hygiëne-overwegingen is dat niet meer toegestaan. Wijngoed Montferland heeft een eigen machinale wijnpers. En na het persen gaat de most, de vers geperste druiven, in de gistingstanks. Na de gisting wordt de wijn overgebracht in eikenhouten vaten in de wijnkelders. En daar krijgt de wijn de tijd. Want tijd maakt de mooiste wijnen.

Het wijngoed is iedere zaterdag vanaf 15:00 uur opengesteld voor het publiek. Je krijgt dan van wijnboer Leon een rondleiding door de wijngaarden, waar hij je alles vertelt over het verbouwen van wijn. De passie voor zijn vak straalt er af. Ondertussen heeft zijn vrouw Magda al wat mooie flessen klaargezet om te proeven. Wil je met een grotere groep het wijngoed een keer bezoeken, is dat ook geen probleem; even van te voren een afspraak maken en het is zo geregeld. Een gezellige, leerzame middag tussen de druivenranken en op het gezellige terras is gegarandeerd.

Locatie:

Wijngoed Montferland
Munsterweg 4
7081 HJ Gendringen
tel. 06-12970593
www.wijngoedmontferland.nl