
Grote of Laurentiuskerk Varsseveld
Midden in Varsseveld, op het Kerkplein, tegenover Hotel – Restaurant De Ploeg, staat de eeuwenoude Grote- of Laurentiuskerk.
Rond 1150 werd Varsseveld een zelfstandige parochie. In deze tijd wel ook de eerste aanzet gegeven tot het bouwen van een kerk. In 1245 werd de kerk in Varsseveld geschonken aan het klooster Bethlehem in Gaanderen, die gewijd was aan de heilige Laurentius. Vanaf dat moment droeg ook de Varsseveldse kerk de naam van deze heilige.
Tussen 1580 en 1590 vond ook in Varsseveld de Reformatie plaats. Pastoor Godefridus Buckerus verwijderde van de ene op de andere dag alle beelden uit de kerk en vanaf dat moment was de kerk protestants. De naam werd veranderd in Grote kerk, maar in de volksmond bleef de naam Laurentiuskerk altijd bestaan. Op de naamdag van Laurentius bleven de Varssevelders ook hun kermis vieren. Dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Niet meer op exact 10 augustus, maar altijd in het weekend omstreeks de 10e. Eén van de beelden, die tijdens de Reformatie verdwenen is het Marianum. Dit was een dubbelbeeld van Maria met stralenkrans (Onze Lieve Vrouw in de Zon). Volgens de overlevering bracht de kapelaan van de Laurentiuskerk, die het katholieke geloof wel trouw bleef, het beeld over naar de kerk in Anholt, dat in het Münsterland lag en wel katholiek bleef. Eén deel van het beeld bevindt zich nog altijd in Anholt, de andere zijde hangt in de Mauritiuskerk van Silvolde. Het verhaal gaat dat het Maria op het beeld zo droevig kijkt, omdat ze zo ruw uit de kerk in Varsseveld werd verwijderd en het beeld heet sindsdien dan ook “de Bedrukte Moeder Gods van Varsseveld”.
In 1732 woedde een grote brand in heel Varsseveld. De smid had uit woede, omdat hij niet was uitgenodigd op een feest, zijn smidsvuur zo hard opgelaaid dat de vonken uit de schoorsteen vlogen. De rieten daken van de omliggende panden vatten vlam en binnen de kortste keren stond het hele dorp in vuur en vlam. Ook de Grote Kerk werd voor een groot deel verwoest. De romaanse toren bleef gespaard en tegen de toren werd de huidige gotische kerk opgetrokken.
Bijzonder zijn de gebrandschilderde ramen in de kerk die tijdens de restauratie in de jaren ’70 van de vorige eeuw werden geplaatst. Het linkerraam is een voorstelling uit het Oude Testament; de droom van Jacob over de ladder die tot de hemel reikt. Het rechterraam geeft een voorstelling weer uit het Evangelie; de doop van Jezus door Johannes de Doper. Op het middelste raam ziet u bovenaan het nieuwe Jeruzalem. Onderaan zijn twee personen die erg belangrijk zijn geweest in de historie van Varsseveld. Links de diaken Laurentius, die het rooster draagt, waarop hij levend is verbrand als martelaar. Rechts de afbeelding van Maria. Een nieuw gebrandschilderd raam werd in 2002 aangebracht ter herdenking van het samengaan van de protestantse en gereformeerde gemeenschappen in Varsseveld. de vier kerken die destijds samengingen staan op dit raam afgebeeld.
De kerk is iedere woensdag, vrijdag en zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur te bezichtigen. Vrijwillige gidsen leiden u dan rond.